Na popradské letisko priletel prvý charterový let z Ukrajiny

27.12.2010 Poprad

Poprad 27. decembra (TASR) – Letisko Poprad – Tatry dnes po vyše dvoch mesiacoch znova ožilo. Priletel prvý tohtoročný charterový let z Kyjeva. Asi 180 cestujúcich z Ukrajiny sa rozhodlo prežiť Silvestra a pravoslávne ...
\"Tento rok je výnimočný, po dvoch rokoch krízy začíname zvyšovať počty turistov. V tomto roku očakávame prílet 3000 turistov a ďalších 7000 až 8000, ktorí prídu inou dopravou, \" povedal pred príchodom turistov z Ukrajiny Mark Blitshteyn zo spoločnosti Pilgrimtour, ktorá už dlhé roky organizuje zájazdy na Slovensko.
Od 29. decembra budú prichádzať lietadlá vo väčších počtoch, Blitshteyn očakáva, že charterové lety do Popradu sa budú realizovať až do 8. marca. \"Čakáme 30 a 40-% nárast v porovnaní s minulým rokom, \" doplnil.
Zvýšenie záujmu rusky hovoriacich turistov o slovenské Tatry vidí predovšetkým v zlepšení vybavovania víz. \"Okrem toho štát začína podporovať leteckú dopravu finančne a pokiaľ tento trend bude pokračovať, sme schopní päťnásobne zväčšiť počet turistov na Slovensku z Ruska a Ukrajiny, \" zdôraznil Blitshteyn. Ďalším plusom je aj čiastočný ústup hospodárskej krízy.
Rusky hovoriaci turisti sú známi tým, že na svojej dovolenke míňajú veľa peňazí, v priemere je to asi 1000 eur na osobu. Okrem lyžovačky, ktorá je dominantnou záležitosťou ich dovolenky, budú môcť navštíviť aj slovenské akvaparky či historické pamiatky ako Bojnický zámok a mesto Banská Štiavnica. \"Majú tam aj špeciálne atrakcie ako napríklad poľovačka so sokolmi a podobne, \" dodal Blitshteyn.
Z tých turistov, ktorí dnes prileteli do Popradu, sa zhruba 10 % presunie do poľského Zakopaného. Ostatní zostávajú na slovenskej strane Tatier. Podobne je to aj v prípade zvyšných charterových letov, najbližší je naplánovaný na 29. decembra. Podľa Blitshteyna by malo na popradské letisko počas tejto zimy priletieť do 30 charterových letov z Ruska a Ukrajiny.
 

Vyberte región